15 mars 2013

Sagan om de två broarna

Tillåt mig presentera två av våra nya grannar.
Det var en gång en stad som hade två broar. En i nordlig riktning och en i ostlig.
Den ena hette Golden Gate Bridge och den andra San Francisco - Oakland Bay Bridge.
De var syskon, båda födda på trettiotalet i yttersta armod.

De växte båda snabbt upp mot skyn.
Den ena blev dock mer framgångsrik än den andra.
Golden Gate-bron blev tidigt berömd för sin skönhet och sin längd.
Han utsågs tidigt till världens längsta och vackraste bro, medan hans syster, the Bay Bridge aldrig rönte samma berömmelse som sin bror, trots att hon faktiskt föddes ett halvår före Golden Gate-bron och sammanlagt var mycket längre.

Dessa två grannar försöker nu imponera på oss,
vilket har visat sig vara svårt, emedan vi kommer från en kommun och ett landskap, ett län och ett land som har en nästan lika lång och minsann lika fin hängbro som San Franciscos Golden Gate, och inte låter oss tjusas av vad som helst.

Golden Gate-bron är en gammal jätte som varje kväll, natt och morgon övar på sitt instrument, en mistlur. Han sitter under brofästet och tutar och blåser så fort det blir dimma. Han tränar på ett svårt ackord. Först ett långt lågt A. Sedan efter flera sekunder två kortare dubbeltoner, ett högre C och ett lägre E som tillsammans bildar en sext. Alltså ett a-mollackord. Långsamt går det. Tveksamt låter det. Det gamla trollet blir aldrig bättre trots att han övar och övar.

Till slut, sedan jag legat vaken länge och lyssnat flera nätter till hans hemläxa, hör jag att han övar på de två första takterna av Edvard Griegs Vals i A-moll ur Lyriska stycken.
Jag förstår att det är Bergakungen som övar. Han kommer ingen vart, det låter likadant hela tiden. Entonigt och ödesmättat på något sätt.

Hans syster, the Bay Bridge, hyser däremot inga skrupler. Hon bidar sin tid och vet att hennes stund kommer. Medan Bergakungen övar på sin segerlåt decennium efter decennium, väntar hon in ett nytt sekel. Och först då skrider hon till verket.
Hon intalar viktiga personer och myndigheter, skickar mail och sms och twitter och påverkar makthavare och donatorer.Och Vips! omnämns det på TV att Bay Bridge fått ett eget ljusspel vid namn Bay Lights som nu ska upplysa och glädja människorna flera år framöver.

Det gamla trollet tutar fortfarande men mest för att varna sjöfarande för det smala sundet som är den enda passagen från Stilla havet in i San Francisco-bukten.
Men nog sneglar han ibland bort mot sin tilltagsna syster som till sist stal hela showen.

Så här låter Trollet.
Så här beter sig hans oförvägna Syster.

1 kommentar:

  1. Tack för din fantastiska förmåga att förmedla miljön omkring er, både med ord, ljud och ljus! Boel

    SvaraRadera