18 januari 2012

Omskärelse

Jag gillar inte tanken på omskärelse av späda gossebarn, men det blir svårt att förbjuda det.

På senaste tiden har en livlig, för att inte säga het debatt pågått i SvD och DN kring omskärelse av pojkar. Det startade med ett argt inlägg av bl.a. Christer Sturmark, som i sin iver att göra samhället kliniskt rent från allt som luktar religion kräver att omskärelse av pojkar ska förbjudas i Sverige.En präst skrev också under inlägget, förhoppningsvis då med motiveringen att barnets rätt måste gå före religiösa påbud.
Mycket kan sägas om debatten men jag är inte mannen att sammanfatta den. Själv förstår jag inte hur föräldrar kan vilja omskära ett litet gossebarn bara för att det anbefalls i en religiös urkund. Det är ju mycket annat anbefallt som har omtolkats genom tiderna. Varför inte denna sed? Men om än judarna och muslimerna håller fast vid seden, och det finns rätt speciella skäl till det, varför gör hela USA det som är präglat av en kristen diskurs? Den vinklingen har inte ännu uppmärksammats i debatten.
Problematiken är komplex. Å ena sidan har föräldrar rätt att ge sina barn en kulturell och religiös identitet. Å andra sidan finns varje barns rätt till personlig integritet. Här stöter det ena etiska imperativet ihop med ett annat. Och då blir det svårt. Jag tycker i princip att endast medicinskt motiverade ingrepp borde få utföras på barn. Pojkar som flickor.

15 kommentarer:

  1. Ja, varför snitta överhuvudtaget? För att visa sin Gud att man vågar offra något som man är väldigt rädd om och ytterst försiktig med, eller? Det är ju inte för intet som könsorganen sitter skyddade på en något otillgänglig plats. Att ge upp det skyddet - vad vill man egentligen bevisa?

    SvaraRadera
  2. Intakt i Arabiens öken22 januari 2012 kl. 10:31

    manligt omskurna länder som Saudiarabien Iran Pakistan och albanerna i Bosnien har mest segregation mellan könen och förakt mot homosexuella.
    I Israels ortodoxa områden diskuterar man tom om kvinnor ska gå på egen sida av vägen nu 2011 å även sitta bak i bussen.
    Alla hedersbrott osv som är nya ingredienser i folkhemmet begås av genitalt stympade män.
    I svenska förorter befolkade av arbetslösa unga omskurna män vill inga bo förutom dom omskurna själva.
    När man har alla fakta men ändå vägrar diskutera ämnets nackdelar då är demokratin ett skämt!

    SvaraRadera
  3. Jag har följt diskussionerna i såväl i radions utmärkta program "Människor och tro" och studio ett.Det är en komplex fråga men... Det är inte medicinskt motiverat och det finns i religionens namn inget som hindrar... Att barnet gör det när det själv är myndigt. Men sedvänjan är stark att det görs inom stipulerade bestämda dagar. Men även om jag tycker det är fel så föredrar jag att det görs av medicinsk utbildad personal än att det görs av okunniga. I Malmö tror jag att det kostar 1700:- på en privat klinik. Låt det då göras där istället för i hem moskeer, eller synagogor. Vänliga hälsningar. Zinnia

    SvaraRadera
  4. Du har rätt Zinnia!
    Men vissa föräldrar har ju 0% kunskap om anatomi,sexualitet,genitaliernas funktion osv,men ändå avgör dessa analfabeter pojkens framtida öde.
    Borde det inte finnas ngt slags anatomi-test först för mamman och pappan som vid körkortprov ungefär innan en omskärelse äger rum?

    SvaraRadera
  5. Jag har läst nånstans nån gång att det är nåt i kroppen som är igång vid ungefär åttonde levnadsdagen som gör att man läker bra då.

    Vad det var för källa minns jag inte, det kan ha varit någon som var för omskärelse, det kan ha varit någon som var kritisk men ändå konstaterat.

    Hade omskärelsen varit lika fysiskt "oskyldig" som dopet hade det inte varit några problem. Men jag tycker det är tråkigt att det är det. (Fysiskt och problem.)

    SvaraRadera
  6. -Jewish law said that women were "unclean" and inferior to men.Women have menstruation, which make them "unclean".
    "Unclean" things are inferior to "clean" things,so women are also inferior but men still want to have sex with these "unclean" things, which makes them also "unclean". The desire for sex is the desire the tradition grew out of this so that sex has grown to be thought of as dirty, even though most people probably don’t know why...
    EXACTLY AS "CIRCUMSISION"

    SvaraRadera
  7. Cecilia, jag har också läst att den åttonde dagen är optimal för läkandet, någonting om att en babys koaguleringsfaktorer är optimala på åttonde dagen. Judisk lag föreskriver dock att vänta om baby är sjuk eller prematur.

    Men diskussionen i Sverige har ofta på andra sajter gått till låg nivå. Påståenden som somliga har gjort i media att föräldrar till omskurna pojkar inte älskar sina barn eller att predika von oben som Westerberg gör mot muslimer och judar känns faktiskt otrevligt. Man borde inte predika utan fråga dem det berör. Kalla manlig omskärelse "könsstympning" har varit vanligt och är groteskt.

    Jan, det finns många orsaker till att detta är vanligt bland kristna och sekulära i USA. Det finns mycket på nätet, pro och con, somligt fanatiskt. Det är liksom en non-issue bland de flesta här. Det finns projekt att omskära män i Afrika i HIV-förebyggande syfte, vilket skulle visa medicinska fördelar. Då kallar man det inte könsstympning. Från Center for disease control, USAs högsta centrum för smittosamma sjukdomar:

    http://www.cdc.gov/hiv/resources/factsheets/circumcision.htm

    Var och en får bedöma. Men fördöma andra folk och diktera, nej tack.

    SvaraRadera
  8. en dum oren goyim2 februari 2012 kl. 02:52

    Vad menar du med "låg" nivå? Ämnet handlar ju i grunden om sex och genitalier! Hur ska kunskap diskuteras om religiösa grupper kallar oss andra för att vara simpla? Men om du själv är omskuren och mindre "djurisk" än mig då blir debatten värdelös för jag känner mig kränkt!

    SvaraRadera
  9. Hm, ditt nick och din hätska kommentar visar mig att du är fördomsfull. Ingen har kallat dig dum, oren eller goy. Goyim är pluralis så jag hoppas du bara är en person. :) Jag har aldrig för egen del komtemplerat omskärelse! Men helt klart har somlig debatt varit hätsk. Jag syftar på anklagelsen att judar och muslimer inte älskar sina barn, en naiv och elak fördom, och på att somliga kallar omskärelse "könsstympning". Jag har inga invändningar mot Jans artikel och håller med om att förbud vore olyckligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst älskar dom sina barn, men gud är större!
      Allah o Akbahr! Ingen muslim älskar sina barn mer än Allah!

      Radera
  10. Är du nazist eller bara allmänt främlingsfientlig, du som skrev 04:13? För min del är duskussion med dig kontraproduktiv. Jan behöver inte mer trams på sin blogg.

    SvaraRadera
  11. Se
    http://www.newsmill.se/artikel/2012/01/31/den-misslyckade-l-karen-bengt-w-sterberg-attackerar-judendomen-utan-saksk-l

    http://israelisverige.info/?p=10939

    för annan syn på saken.

    SvaraRadera
  12. Omskärelse är sexuell styrning genom kirurgi, allt annat e rationaliseringar.
    Mannens krav på heterosexuell sexuell tillfredsställelse ökar speciellt för den som besväras av att onanera.
    I många fall omöjligjörs all form av onani, men det strider mot männens könsroll att ta upp.
    Islams undersåtar får inte bestämma över sina kroppar själva, då blir slavarna mer mottagliga för religiös indoktrinering!
    "Know Yourself" sa Shakespare som också va kritisk mot Judendom!
    Att lära omskurna killar självbehärskning med det motsatta könet blir svårare.
    Segregationen mellan könen förvärras. Omskurna förblir okunniga och aningslösa...
    Därigenom upp­står en ond cirkel av okunskap, från generation till generation.
    Det är judarna och amerikanernas world wide kolonialism som är orsak till sexulla våldet, extra tydligt syntes det efter Koreakriget då jänkarnas omskärelsekultur helt suddenly blev norm! Omskurna i sex bejakande Västvärlden kan iaf släta över bristerna och dölja problemen, det kan inte folket som bor i områden där allt sexuellt anses sjukt, skamfyllt och orent!

    SvaraRadera
  13. Denna framställning låter helt främmande, Erotologen, lite smygrasistiskt. Jag har inte upplevt att man måste lära omskurna killar självbehärskning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker inte Rothman att diskussionen är förutsägbar då minst 95% av judarna är för medan icke religiösa är emot?
      Muslimers munkavle i debatten visar hur effektivt ingreppen förslavar individen!

      Radera