14 januari 2011

Julen till minne

Ja, jag håller med. Gårdagens blogginlägg var inte det bästa försöket att levandegöra alla varma känslor kring en julgransplundring. Beskrivningen var rå, jag erkänner det.
Ungefär som den tecknade serien Regina, vikingadrottningen. Hon beskrevs för en del år sedan så här i en seriestrip som jag skrattade mycket åt: På ytan hård - innerst inne brutal.

Men det var igår det. Idag är jag ledig och hemma, eftersom jag ska jobba på söndag.
Inleder dagen med att skjutsa Kristina till Midlanda. Hon skall till sin farmors begravning i Ytterby utanför Göteborg. Därefter direkt hem till återvinningssoporna som stockat sig i tvättstugan. Massor av kassar forslas till Jaktstigen, och det före kaffet t.o.m. Med den turbostarten på dagen tycker jag att jag är väl värd en lugn stund. Kl 9.15 dricker jag en kopp kaffe till tonerna av de två lugna satserna ur Mozarts Grand partita. Samt läser tidningen. Underbart.

Sen vidtager Fredagsstädningen. Dvs Städautjulenstädningen.
Den är inte gjort på en kvart.
Först gäller det att plocka.
Plocka, det är i vår familj en term för att återställa allt på sin rätta plats.
Gud nåde den som inte Plockar innan han tar fram dammsugaren!
Jag kan säga att det tar tid. Plocka Tar Tid. Jag bär upp och jag bär ner, jag bär hit och jag bär dit. Lägger i skåp och lägger i lådor. Och var ska dukarna vara och var ska kläderna hängas? Sängarna skall bäddas rent, ja Alla spår av julen skall undanröjas.
Och sen, först när plockningen är gjord, är det dags för den egentliga städningen. Jag sopar hundhår från golven samt dammsuger, dammtorkar och skurar golv. Jag har aldrig sett sån mängd hundhår. Aldrig någonsin, utom på hunden vill säga.

Nu börjar det likna något. Vid lunch ungefär börjar jag vara klar.
Efter en telefonkontakt med hustrun kör jag till stan med tusen kassar med burkar och julmustflaskor plus en avrättad och styckad julgran insvept i en svart plastkasse.
Efter en timme är alla tecken på julen deletade och jag kan andas ut och försöka glömma Regina. Far och handlar och börjar ta sikte på den stundande fredagskvällen.
Systemet, Kvantum, sen hämta hustrun.
Och! Tadaaa!
Vårterminen kan börja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar