26 november 2010

Ljusstakar

Så har då höstens el-pärs passerat, dvs den afton inför första advent då alla femtiotre ljusbågar och elva adventsstjärnor ska upp i fönster och dörrar och trappor och prång.
Det är lika nervöst varje år: Ska alla glödlampor fungera? Ska alla sladdar räcka till eluttagen?
Nervositeten känns redan vid lunchtid: Insikten att vi än en gång ska sätta upp adventsljusen i ett nytt hus. En lätt vresighet infinner sig vid fyratiden, men den kan också i och för sig tolkas som min fokusering inför utmaningen.

Hemkommen bär jag adventslådor från tredjevinn' och plockar fram ljusbågar och möblerar ut dem i fönstren. Det blir så fint så fint. Men den där ska nog inte vara där utan där i stället. Och den lilla röda passar nog bäst på Olovs skänken i hallen, tycker du inte det?

Hustrun svarar inte, för hon sitter totalkoncentrerad och syr nya julgardiner. Vi sätter upp dem både i kök och vardagsrum, röda och fina. Och det blir så fint och juligt.

Uppe i sovrummet får jag problem.
Två likadana ljusstakar ska stå i våra två sovrumsfönster, men den ena lyser inte. Jag hämtar en ny glödlampa från vinden och skruvar först bort en i första ljuset och sätter dit den nya för att se om den ska lysa. Det handlar om en sjuarmad ljusstake. Den lyser inte.
Jag skruvar bort den andra lampan och provar med den nya. Inget resultat. När jag har gått varvet runt och den förbenade ljusbågen är mörk som synden, börjar jag kalkylera hur många möjligheter en sjuarmad ljusstake egentligen har innan måste lysa. Det kan ju vara två eller tre lampor som har gått vid vårvinterns flytt från lägenheten till radhuset. Hur många kombinationer måste jag prova..? Men min helklassiska studentkompetens klara inte den huvudräkningen.

Säkert en kvart står jag där och skruvar i och ur små glödlampor och försöker hålla reda på vilken av dem som är den nya, intakta. Efter det trehundratrettiofjärde försöket långt efter middagsmaten har kallnat kommer hustrun upp till sovrummet och undrar vad jag håller på med. Min vresighet har vid det laget ökat till orkanstyrka.
Då Säger Människan: Det är ju bara att prova vilken av de sju lamporna som inte lyser i den andra hela staken. Svårare än så är det ju inte. Fattar du inte det..?

Jag havererar nånstans kring försök 347 och kapitulerar inför kvinnans absoluta överlägsenhet över mannen när det gäller logik.
Tyst försöker jag gömma undan min arsenal av nya glödlampor till ljusbågarna.
Faktum är att det ju är ganska enkelt att kolla om en adventsstake fungerar... Eller hur..?

3 kommentarer:

  1. Fiffig fru. Men vi har bara en båge ... Men man kan testa i ett elektriskt tärnljus.

    SvaraRadera
  2. Förresten. Hur blir det med fönsterputsningen i år? Balanseras det på stegar i år också?

    *minns hisnande läsning från det sjöbergska hemmet.*

    SvaraRadera