01 juni 2010

Ship to Gaza

Sjöröveri!
Obegripligt.
Omänskligt.
Avskyvärt.

Attackera en hjälpsändning på internationellt vatten.
Utöva självförsvar miltals från sitt lands gränser.
Landsätta trupper på fartyg med förnödenheter till ett förtryckt, ockuperat folk
bestående av hungriga och fredslängtande människor,
men mer och mer desperata.
I underläge.
Dagligen förnedrade och ändå helt beroende av sina ockupanter för sin överlevnad.

Obegripligt.
Omänskligt.
Avskyvärt.

Kan man på internationellt vatten borda ett fartyg med våld och kalla det för självförsvar?
Nej.
Kan man anklaga dess besättning för att de försvarar sig?
Nej.

Vad kallas såna tilltag?
Det kallas sjöröveri.
Och mot sjörövare har vem som helst har rätt att försvara sig.

Om Israel hade varit ett litet förtryckt folk,
utsatt för apartheid av sina palestinska grannar,
mer och mer uppätet av markockupationer,
mer och mer demoraliserat av förödmjukande checkpoints, husrivningar och murbyggen,
så hade jag reagerat lika stark.

Det handlar inte om antisemitism.
Det handlar om mänskliga rättigheter.
Även mot Ismaels barn.

1 kommentar:

  1. Jan, du är mycket upprörd och känner starkt. Men vi är alla bara människor, skapar lojaliteter och antipatier, ibland baserat på halvsanningar och djupt hållna åsikter, speciellt när det är så politiserat som detta ämne. Jag efterlyser sansning och avvaktande men det är ovanligt med återhållsamhet från somliga kvarter i dagarna. Man mjölkar händelsen för vad det är värt. Som vanligt stiger antalet antisemitiska utfall. Veronica Palm var bara en av dem som betedde sig illa. Det finns där under ytan. Ska man bidra till hetsen eller försöka lugna ner sig?

    Allmänt: Jag håller mig au jour med så mycket pro och con att jag genast inser vad aktivisterna blundar för! Förutom det mest självklara finns fakta lätt att tillgå om ett lands rätt att sätta blockad under krigstillstånd och tom rätten att borda fartyg i antågande mot blockad på internationellt vatten, igen under krigstillstånd. Det finns i Genevekonventinens paragrafer, under San Remo. Inte ens våra folkvalda politiker känner till vad som gäller.

    Ingenting är så enkelt att man bara kan klandra en sida i denna händelse. Gör man det har man blundat. Har Israel rätt att försöka hindra vapen från att komma i terroristers händer, rätt att sätta blockad? Ja, enligt bade EU och FN. Och har Israel gjort livet onödigt surt för många palestinier i detta syfte. Igen, ja. Är Israel ansvarigt för all misär? Sannerligen inte. Tror man det har man blundat.

    Israels agerande ska kritiseras och det görs nu i Israel men STG är inte fritt från ansvar, långt ifrån. Det finns många legitima invändningar mot detta projekt, inte minst att det är mycket väl känt att turkiska arrangören IHH har starka band till både Hamas och Al-Qaida. Inte förvånande då att deltagare på den turkiska båten sjöng sånger hyllande jihad och skanderade ramsor som betyder 'död åt judar', allt filmat av Al-Jazeera. Att sedan själva motivet, att bryta blockaden, i effekt gynnar Hamas borde oroa vänner av fred och försoning. Det var ett PR-jippo som nu vunnits av redan israelfientliga. Men det var ju förutsägbart. Man ville ha konfrontation, accepterade inte att lasta av i Ashdod, huserade jihadister, som mötte IDf-soldeter med en lynchmobb. Och nu rasar en annan sorts lynchmobb i Sverige.

    Tack för ordet,
    A-K Roth

    SvaraRadera