02 november 2009

Balkongrenovering

Vår bostadsförening håller på att renovera balkongerna.
Efter år av resonemang har vi kommit till beslut och städslat en balkongrenoverare, fast det heter nog inte så. Heter säkert entreprenör, för det heter allt nuförtiden.

Dom har rest ställningar vid alla balkonger för att kunna springa upp och ned på utsidan av huset. Och det gör dom, fast inte precis springer. Det är mycket som skall okulärbesiktigas innan arbetet kan börja. Väldigt mycket. Och sen är det helg. Jaha..?

Nästa vecka börjar med en ren terrorattack. Förrän hanen har galit står dom med två gigantiska borrmaskiner och borrar i varsin balkong så att hela huset hoppar. Blomkrukor skakar ner ur fönstren och ljusstakar från rumsborden och alla som kan flyr huset.

Sen börjar dom kasta prick med betongbitarna. Tala om att det är oturligt att gå under stegarna.. Kvar hänger över tjugo stympade balkonger, taggiga och skämmiga. Helt utan pondus.
En lastbil kommer och kör undan containern med betongresterna. Sen är det helg igen... en vääldigt lång helg.

Efter en veckas total stiltje är dom plötsligt här igen, nu med plankor, hammare och spik.
Och mellan morgonens och lunchens hundpromenad har de byggt formar för gjutning av den Nya balkongen. Den Utökade. För nu ska vi få 25 cm mer balkong! Då börjar gubbarna titta fram ur sina holkar till lägenheter. Står och besiktigar minsta rörelse. Viktigast är det förstås att se till så att den enorma cementkranen kan sina saker. En cementbil med en säkert tjugo meter hög kran-slang kommer nämligen och blåser upp cementen till tredje våningen på en grisblink. Då förlåter gubbarna allt dröjsmål på en gång. Men fortsätter för säkerhets skull att med bistra miner inspektera och kommentera. För man vet ju aldrig.

Sen får vi erbjudande om att passa på att glasa in balkongerna medan ställningarna är kvar.
Panik i husen. Svåra beslut utan betänketid. Jo förresten bygglovet gäller i fem år.
Men ändå. Nu börjar föreningens damer gå i gång. För vi vill då absolut ha vår balkong inglasad, men det borde väl föreningen stå för! Och vi vill absolut inte glasa in, för det blir så hett, och vi är ändå inte här på sommaren. Osv.

Så - hälsoläget har aldrig varit bättre i bostadsrättsföreningen. Alla har nåt att vänta på, alla har nån marodör att klaga på, och alla pratar med alla för att bestämma hur man ska göra, och ingen har tid att ondgöra sig över ungdomarna som kastar cigarettpaket på gården eller grannarna som tjuvlägger sina sopor i Våra tunnor!

Länge leve bostadsrättsföreningen!

3 kommentarer:

  1. Så otroligt bra! Ulla

    SvaraRadera
  2. Hahaha...vilken härlig start jag fick på denna dag!! Underbar beskrivning.

    SvaraRadera
  3. Hihi. Sånadär gubbar som ni har i er bostadsrättsförening, såna har jag med. Men undrar om de inte flyger iväg till varmare trakter på vintrarna, för då ser jag knappt någon rörelse därinne i holkarna.

    SvaraRadera