13 mars 2009

En missionell kyrka

Under vinterns arbete med att lansera Svenska kyrkans nya koncept för det internationella arbetet har jag haft anledning att fördjupa mig i vad som menas med mission.
Förr sågs det som en speciell kallelse att bli missionär. Men numera ses mission mer och mer som ett uttryck för den kristna kyrkans huvuduppdrag.
Ungefär så här tänker jag idag:

Kyrkan bedriver inte mission.
Kyrkan är mission, dvs sänd till sin samtid med ett uppdrag.
Gud är missionens subjekt.
Gud är den som sänder och vi får vara medarbetare i Guds mission.

Idag används ordet mission ofta som uttryck för ett företags affärsidé eller programförklaring.
Då används ordet i gärna i den engelskspråkiga varianten Míssion. President Bush talade om "Our mission in Irak". Företag talar om sitt Mission statement, sitt uppdrag.

Vilken är då vår mission som kyrka idag?

På första trosartikelns plan (Vi tror på Gud fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare) sänder Gud oss och alla andra männisor att ta ansvar för allt skapat, uppfylla jorden, råda över allt levande, bruka jorden med förstånd och måtta, organisera mänsklig samlevnad etc.
Jag tror att all mänsklig samlevnad, kultur, politik och ekonomi är goda Guds ordningar som ingår i vår mission, vårt uppdrag som människior. Därför kan och skall vi som kristna samarbeta med alla goda krafter för jordens överlevnad, för klimat och miljö, demokrati och mänskliga rättigheter.
Inte bara kristna har denna kallelse. Som kristen tror jag att Gud använder alla slags människor för sina goda syften. Även den icke-kristne politikern har Guds uppdrag att bygga ett gott samhälle och bygga fred.

På andra trosartikelns plan (Vi tror ock på Jesus Kristus, hans enfödde son, vår Herre) har den kristna kyrkan ett särskilt uppdrag, nämligen att berätta om Jesus Kristus, hans liv, hans död för oss och hans uppståndelse från de döda. Det han har gjort för oss är så unikt och så viktigt att människor måste få höra om det. Därför skall vi fortsätta vittna om Jesus och hjälpa människor in i ett personligt lärjungaskap som hans efterföljare.

På tredje trosartikelns plan (Vi tror ock på den helige Ande) är vårt uppdrag att genom gudstjänst, undervisning, diakoni och mission bygga kyrka och församling, alltså en gemenskap kring Jesus. Kyrkans uppdrag är att fortsätta hans verk till dess han kommer åter.

Detta är med några korta ord vad jag upplever som kyrkans mission, hennes uppdrag.
Mission är alltså inte något begränsat, något som handlar om att skicka pengar och missionärer till Afrika. Det är allt som kyrkan gör och är i den världsvida gemenskapen.

Mission är egentligen inte alls en verksamhet, något vi skall göra. Mission är att vara, vara i Guds sändning av sin kyrka. Det är inte enstaka människor som är kallade till mission, utan det är kyrkan som är kallad till mission.

Därför är mission något som hör till kyrkans väsen.
Kyrkan är inte i första hand missionerande, hon är missionell.
Alla våra församlingsverksamheter görs därför att kyrkan är sänd i världen. Hon har Guds uppdrag på alla tre trosartiklarnas plan, och vi alla döpta har del av denna kallelse.
Det betyder att allt som sker i våra kyrkliga församlingar sker därför att kyrkan är missionell, dvs till sitt väsen utåtriktad, sänd med ett mandat att tillsammans med andra människor ta ansvar för Guds jord, vittna om Jesus och locka enskilda till efterföljelse, samt bygga en gemenskap och ställa upp för de utsatta så långt vi orkar och kan.

Denna syn på missionen har blivit så levande för mig under denna vinter. Därför vill jag dela dessa tankar med dig.
Vad tror du?
Reagera gärna, protestera, problematisera, här, eller på min jobbmail, jan.sjoberg@svenskakyrkan.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar