28 mars 2009

En dag för hela världen

Idag har jag fått vara med om två jättefina arrangemang för Svenska kyrkans internationella arbete.

I Härnösand ordnade domkyrkoförsamlingen och Härnösands landsförsamlingar en gemensam aktivitetsdag på torget. Ett tält sattes upp där man kunde få information om kyrkans internationella projekt, fyndigt åskådliggjorda. En skolklass hade målat flaggor på alla de länder där Svenska kyrkan har samarbetspartners. De bildade ett riktigt flaggspel under tälttaket. Där såldes prästost av ortens präster och där kunde man köpa lotter och startkort i Livsloppet, en tipstävling om jordens vattenförsörjning.

En utställning med info om kyrkans internationella arbete var uppsatt i konsthallen i gamla polishuset. Och där kunde man köpa en kopp rättvist kaffe. Varje timme sjöng körer, och appeller hölls från Nordeas trappa.

Biskop Tony inledde med den första appellen och Högsjö kyrkokör sjöng. Jag kunde inte låta bli att glida in i tenorstämman och sjunga med...

Många frivilliga gick omkring på stan och skramlade med bössor för Hela världen. Härnösands centrum myllrar av folk på lördagar, och torget är stans hjärta. Lena från Högsjö och Åsa från domkyrko som varit motorer i arrangemanget myste som solar. Annars var det minsann ont om sol. Det formligen vräkte ner snö, vilket tyvärr påverkade allt folk som vi hade tänkt skulle komma och myllra på torget...
Men vad gör det? Stämningen var på topp liksom känslan av att vi får vara med och göra något för andra och dessutom göra det tillsammans, som Svenska kyrkan i Härnösand.

Sen åkte jag med biskop Tony upp till Arnäs ovanför Örnsköldsvik, där vi bevistade ett jazzcafé i församlingshemmet. Även här var församlingens internationella grupp arrangör. En gång per termin anordnar de ett lördagscafé kl 14, en mycket lyckad satsning. Mycket folk kom, ca 120 pers. De betalade 100 kr i entré, vilket oavkortat gick till fasteinsamlingen. Lotter såldes liksom Sackeus-varor. En jazzkvartett underhöll och bjöd på ett energiskt och stämningsfullt Monica Zetterlund-program. Vi fick kortfattad och nyttig info om behovet av rent vatten. Och så ingick ett gott fika som internationella gruppen bjöd på. Ett enkelt och inkomstbringande koncept. De fick ju in 12000 kr till Hela världen.
Sen höll biskop Tony tio minuters Lördagstankar om Vänskap. Mycket tänkvärt.
Och jazzgruppen sjöng som avslutning en egen fin version av Jesus för världen givit sitt liv.

Som stiftsmedarbetare med fokus på de internationella frågorna kan jag inte annat än känna stolthet och glädje över det jag har sett bara idag.
Och jag vet att liknande Hela världen-aktiviteter görs över hela stiftet i dessa dagar.
Nästa söndag, Palmsöndagen, avslutas fastekampanjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar