14 februari 2009

Samkönade äktenskap

Ja -
Efter en sån rubrik, vad skriver man då?
Jo, att ibland har kyrkan ställts inför val.
Svåra val, som hon inte kommit undan.
Val som ställt henne inför Bibelns auktoritetsanspråk
och inför en ny oanad verklighet.

Nu kommer vi i vår troligen att få en ny lag igenom,
som jämställer samkönade äktenskap med tvåkönade.
Hur förhåller vi oss till denna verklighet?
De som i vår kyrka värnar om den "klassiska kristna tron", dvs är emot denna utveckling, förklarar det med att kyrkan har ockuperats av politiker som bara vill hänga med sin tid.

Jag är inte så säker på det.
Vår kyrkas unika budskap måste översättas till ett språk som alla förstår. Detta har i alla tider varit missionärens dilemma och utmaning. Det har liksom inte räckt med att översätta Rosenius' dagbetraktelser till swahili. Evangeliet måste tolkas till ett begripligt språk för åhörarna.
Idag vänder sig Kristi kyrka i Sverige till ett folk som etiskt sett a priori utgår från att alla människor är lika mycket värda. Om då kyrkan kommer och säger att alla människor inte alls är lika mycket värda, då når hon inte fram med sitt glada budskap, att alla människor är skapade av samme Gud och lika mycket värda.

Rent kommunikationsmässigt måste vi säga, att det glada budskapet bör presenteras på ett sätt som får åhörarna att förstå, att det handlar om ett glatt budskap och inte en tvångströja.
Om vi idag predikar att den som av sin skapare är skapad som homosexuell är felskapad och måste förlåtas och rehabiliteras, då får vi problem som kyrka. För då agerar vi på ett sätt som stöter sig med vår kulturs djupa känsla av vad som är moraliskt rätt och gott.

Min hållning är den, att vi som en kristen kyrka inte har något val. Vi bestämde oss för etthundrafemtio år sedan att slaveriet var fel, fastän Jesus och alla apostlarna godkände det. Bibelns samlade budskap reste sig emot Bibelns ordagranna budskap och sade att slaveri är att kränka människans värdighet som Guds avbild.

Så är det med homosexualiteten. De homosexuella har fötts med sin läggning. Den är ingen tvivelaktig läggning, någon snuskig lusta. De bara är sådana, att de attraheras av samma kön.
De människor som dras till samma kön har inte valt det, även om teven låter påskina att det nog är en rätt häftig trend..!
Jag tror och menar, att Kristi kyrka idag måste bryta med Bibelns fördömmande av homosexualiteten. För det fördömmandet bryter mot Bibelns samlade budskap.

De homosexuella behöver kyrkans stöd, för de är en utsatt och föraktad grupp.
Vi bör på Bibelns grund säga ja till Guds mångfald, och hävda att den som inte har fått samma läggning som jag själv ändå är okey i våra ögon, eftersom de redan är accepterade i Guds ögon.

Rätta mig om jag har fel.

2 kommentarer:

  1. Jag säger som författaren till Johannesevangeliet (som jag just översätter): Sannerligen, sannerligen!

    Gabrielle

    SvaraRadera